Zéér zeldzame authentieke laatgotische getijdenwatermolen uit 1497 prachtig gelegen aan het water met een hoog wooncomfort. Gelegen aan de Oude Vissershaven in het stadscentrum van Bergen op Zoom. Tussen 2004 en heden heeft een volledige restauratie/herbestemming plaatsgevonden om het als woonhuis, kantoor en horeca in gebruik te nemen. Het complex heeft een woonopervlakte van ongeveer 480m2 en een inhoud van 2100m3.

Het ontwerp van het complex komt uit de hand van Anthonius Keldermans. De architectuur van de gebouwen, in de stijl van Keldermans, is in overeenstemming met andere uit dezelfde periode daterende gebouwen in Bergen op Zoom, zoals Markiezenhof en Engelse Huis en er zijn ook meerdere voorbeelden in Vlaanderen en Zuid-Nederland.

Met behoud van vele oorspronkelijke materialen treft u, in de voormalige molenaarswoning en molengebouw, een zéér ruim woonhuis aan verdeeld over verschillende verdiepingen en tussenlagen met opkamers. Door de aanwezigheid van diverse trappen kan het huis op vele manieren worden gebruikt en ingericht. U kunt uiteraard ook het gebruik als woonhuis voortzetten. Er zijn minimaal 6 slaapkamers. Extra kamers zijn mogelijk in de prachtige open ruimten zoals de voormalige graanzolder op de eerste verdieping.

De begane grond huisvest, onder andere, twee woonkamers en woonkeukens. Ook ideaal en idyllisch voor lichte horeca in te richten. Voorzieningen zijn ook hier al voor getrokken. Er zijn twee badkamers en diverse wc-ruimten op de verdiepingen. Er is ruimte aangewezen voor een lift.

In de voormalige molenaarswoning en het geconstrueerde deel van het molengebouw zijn alle buitenmuren voorzien van geïsoleerde binnenmuren. De overige historische muren zijn door hun dikte, ongeveer 80 cm, zeer comfortabel. De isolerende werking van de gevels wordt gegarandeerd door de dikte van de buitenmuren die gaan tot 200cm. Voorts is, op enkel historisch raam na, het gehele complex voorzien van isolatieglas. Bij het restaureren van de daken is ook minimaal 10cm isolatiemateriaal aangebracht. De verwarming geschiedt met een HR-ketel. Er ligt al een voorziening klaar voor eventueel een tweede ketel en aansluitingen op de (vloer-)verwarming. Aan vrijwel alles is gedacht.

Naast de getijdenmolen is een grote kapschuur (24x6) aanwezig met een verdieping van waaruit de eigenaar zijn restauratiebedrijf voert.

Diversen:

De gemeente is voornemens de Vissershaven opnieuw vorm te geven opdat de molen weer, extra, wordt omgeven door water. Een gedeelte van het grasveld zou weer een waterpartij worden. De oude luister wordt hersteld.

Het betreft een industrieel monument. De subsidieonderhoudsregeling voor woningen is hier niet van toepassing. De rijksoverheid komt de eigenaar tegemoet met een jaarlijkse vergoeding over het onderhoud. De huidige beschikking, € 24.000 uit te keren in 6 jaar, loopt nog tot en met 2021. Verlenging van deze voorziening kan daarna weer worden aangevraagd.

Er is een nieuw bestemmingsplan in de maak met ruime aanwendingsmogelijkheden voor het geheel. In een persoonlijk onderhoud kunnen wij samen met de eigenaar hier een nadere toelichting op geven.

Bij het bestuderen van de plattegronden krijgt u een idee van de indeling en mogelijkheden. Niets geeft een beter beeld dan een fysieke betichting. Wij nodigen u graag daartoe uit. Neemt u contact op met onze makelaar op 0648786663.