(reeds onder optie) Dit Rijksmonument, genaamd ‘De Vier Heemskinderen’, is een ruim woon(-werk)huis uit omstreeks 1600 met een fraai uitzicht over de binnengracht. Het is gebouwd waar een oude stadspoort heeft gestaan, op de hoek met de Schuitvlotstraat. Het pand is circa 6 meter breed en 11 meter diep. Er zij 3 woonverdiepingen, een kelder en een vliering.

Belangrijke onderdelen van het 17de-eeuwse interieur zijn nog aanwezig, zoals balklagen met moer- en kinderbinten en sleutelstukken. Op de verdieping is de kamer met uitzicht over de kade uiterst voornaam. De begane grond bestaat uit één ruimte. Hier is een plafondbetimmering en schouwpartij van omstreeks 1800 bewaard gebleven. De woonoppervlakte bedraagt circa 162m2.

Begane grond:

De begane grond bestaat uit een grote (4,30m hoog) ruimte en een lichte entreehal (27m2) met een glazen pui. Achter de glazen pui bevindt zich een ruime zit-/werkkamer (28 m2). Via de hal toegang tot het trappenhuis met separaat toilet en kleine open ommuurde binnenplaats. Het trappenhuis wordt onderbroken door een kleine insteek verdieping. Er is geen tuin aanwezig.

Eerste verdieping:

Ruime lichte diepe woonkamer (45m2) met een open keuken (7m2). Levendig uitzicht over de kade. Het plafond bestaat uit beschilderde moer- en kinderbinten.

Tweede verdieping:

Drie lichte slaapkamers (resp. 11m2 , 12m2 en 15m2). Allen voorzien van inbouwkasten. Er is een moderne badkamer (7 m2) met inloopdouche, wastafel, toilet en een kast voor wasmachine en

droger.

Bergruimte: Vliering (ca. 55 m2) en kelder (35 m2)

Huur: € 1.350,- per maand (excl. g/w/e)

Als inkomenseis stelt de eigenaar dat het bruto salaris 4x de kale huur dient te zijn. Dat is inclusief vakantiegeld en bonus. Daarnaast mag u 10% van uw eigen vermogen optellen bij uw bruto jaarinkomen.

Het is niet toegestaan wijzigingen aan het monument aan te brengen. Dat geldt tevens voor het schilderwerk.